Fano logo

10 VINKKIÄ – Näin kirjoitat loistavan Instagram kuvatekstin

26.7.2022 päivitetystä blogistamme löydät tuoreimmat vinkit loistavan Instagram kuvatekstin kirjoittamiseen. Vaikka Instagram perustuukin kuva- ja videosisältöihin, kannattaa somessa ehdottomasti hyödyntää kuvatekstien mahdollisuudet, joiden avulla voit tarjota mielenkiintoista ja syvällistä sisältöä seuraajillesi.

Laadukas ja kiinnostava kuva pysäyttää, mutta Instagramin kuvateksti sitouttaa seuraajan.

Tekstit ja tarinat kuvien yhteydessä herättävät helpommin keskustelua, ovat samaistuttavia ja saavat seuraajat sitoutumaan tuottaamaasi sisältöön paremmin. Näin syntyy tärkeää vuorovaikutusta, joka taas vaikuttaa positiivisesti tilisi näkyvyyteen.

Toisille toimii lyhyt ja ytimekäs teksti, toiset taas tykkäävät lukea pidempiä tarinoita. Kumpaan joukkoon seuraajasi kuuluvat, selviää sinulle ajan myötä.

Alle listatut 10 vinkkiä loistavan Instagram kuvatekstin kirjoittamiseen pätevät niin lyhyen, kuin pitkänkin kuvatekstin kirjoittamiseen. Lue vinkkimme, ala kirjoittaa loistavia tekstejä, sitouta seuraajasi hyvin tuotetun tarinan avulla ja lisää tilisi näkyvyyttä, oli kyse sitten yritystilistä tai yksityisestä henkilöbrändistä.

10 VINKKIÄMME SINULLE LOISTAVAN INSTAGRAM KUVATEKSTIN KIRJOITTAMISEEN:


1. MIETI, MILLAISTA TIETOA HALUAT JAKAA SEURAAJILLESI INSTAGRAMISSA?

Kun kuvaan liittyvä teksti on kiinnostavaa, sen ääreen haluaa pysähtyä myös hektisessä somessa.

Pysähdy siis hetkeksi ja vastaa seuraaviin kysymyksiin

 • Mitä sinä haluaisit jakaa itsestäsi ja elämästäsi seuraajillesi? 
 • Mikä on Instagram-tilisi aihepiiri?
 • Mitä voisit aihepiiriin liittyen kertoa? 
 • Minkälaiset ihmiset tiliäsi seuraavat tai minkälaisten ihmisten haluaisit sitä seuraavan?
 • Mitä nämä seuraajasi saattaisivat haluta kuulla?
 • Mistä tiedoista olisi seuraajillesi hyötyä?
 • Millaisen sometekstin ääreen sinä pysähdyt ja mikä kiinnittää huomiosi Instagramissa?

Kiinnostava teksti voi olla lyhyt tai pitkä, mutta siinä on jotain, mikä saa lukijan pysähtymään, samaistumaan ja pohtimaan sisällön sanomaa.

2. PYSÄYTÄ LUKIJA – PANOSTA ENSIMMÄISEEN LAUSEESEEN!

Herätä kiinnostus heti! Lööppilehtien otsikot eivät ole turhaan klikkejä kalastelevia huudahduksia, vaan pitkään tutkittua tietoa ihmisen käyttäytymisestä. Mahdollisuuksia lukijan huomion herättämiseksi on kuitenkin monia.

Instagramissa näet feediä selatessasi vain muutaman ensimmäisen sanan. Näiden sanojen on tarkoitus herättää seuraajasi huomio, joten aloita kuvatekstisi niin, ettei sen ohitse yksinkertaisesti voi selata pysähtymättä lukemaan sanomaasi. Miten?

Tapoja on monia, mutta tässä muutamia vinkkejä kiinnostavaan aloitukseen:

 • Lupaus jostain
 • Kysymyksen esittäminen
 • Väitteen tai kannanoton esittäminen
 • Toteamus
 • Faktan kertominen
 • Tunnereaktion sytyttäminen
 • Uteliaisuuden herättäminen

Kokeile valita seuraavaan kuvatekstiisi joku näistä tavoista aloittaa teksti ja katso, miten aloitus vaikuttaa julkaisuun reagointiin. Kun saat seuraajan avaamaan kuvassasi olevan tekstin, jo se on vinkki Instagramin algoritmeille, että tuotat mielenkiintoista sisältöä, josta seuraajasi haluavat tietää lisää.

3. MINIMOI KIRJOITUSVIRHEET – OIKOLUE KIRJOITTAMASI INSTAGRAM KUVATEKSTIT

Kirjoitusvirheitä vilisevä teksti on ikävää luettavaa ja monesti virheet saattavat muuttaa tekstisi sanomaa oleellisesti. Kirjoitusvirheitä sattuu meille kaikille silloin tällöin ja ne ovat täysin inhimillisiä. Lukuisia virheitä sisältäessään teksti kuitenkin viestii sen olevan hätäisesti kirjoitettu.

Yrittäjänä tai somevaikuttajana on tärkeää kiinnittää huomiota Instagramin kuvatekstien virheettömyyteen. Laadukas sisältö ja virheetön teksti viestii ammattimaisuudesta.

KOKEILE TÄTÄ: Joskus lukiessa on vaikea havaita virheitä. Kokeile lukea kirjoittamasi teksti ääneen, huomaat helpommin virheet ja hassuilta kuulostavat lauserakenteet.

4.TEE LUKEMISESTA HELPPOA – PANOSTA TEKSTIN SILMÄILTÄVYYTEEN

Instagramin kuvatekstiin on tällä hetkellä käytettävissä 2200 merkkiä. Se on muuten todella monta merkkiä liikaa, jos koko merkkimäärän kirjoittaa yhteen pötköön. Olet varmasti tällaisiin teksteihin törmännytkin? Olet ehkä kiinnittänyt huomiota, että myös pisteitä ja pilkkuja on käytetty säästeliäästi? Älä sinä tee näin, vaan tee tekstistäsi helposti luettavaa, jolloin et karkoita lukijaa pois sisältösi ääreltä.

Miten kirjoittaa helposti luettava ja nopeasti silmäiltävä kuvateksti?

 • Kirjoita selkeitä lauseita välimerkkeineen.
 • Pidä kappaleet lyhyinä, maksimissaan parin kolmen lauseen mittaisena.
 • Puhelimen näytöllä hyvä kappaleen pituus on n. 3-4 riviä.
 • Suosi teksteissäsi mahdollisuuksien mukaan listoja. Listoja voi luoda loputtomasta määrästä asioita.

KOKEILE TÄTÄ: Kirjoita kuvateksti valmiiksi esimerkiksi puhelimen muistiinpanoihin, näin teksti on helppo jaotella helposti luettavaan muotoon. Jos virheiden huomaaminen on haastavaa, pidä pieni tauko ja lue teksti uudelleen ennen julkaisua Instagramiin. Tauon jälkeen huomaat helpommin mahdolliset kirjoitusvirheet.

5. PANOSTA AITOUTEEN JA OLE PERSOONALLINEN

Anna persoonasi näkyä tyylissäsi kirjoittaa ja kertoa asioista. Ole rohkeasti aito, ihana sinä! Älä turhaan mieti, mitä muut ajattelevat asioista, joista sinä haluat tililläsi kertoa. Kaikkia ei koskaan voi miellyttää, joten miksi edes yrittäisit?

Sen sijaan anna mahdollisuus niille, jotka voivat samaistua aitoon sinuun ja löytää tuottamastasi sisällöstä itselleen sielunkumppanin. Samoja asioita kokeneet tai kanssasi samassa elämäntilanteessa olevat ihmiset sitoutuvat seuraamaan tiliäsi ja kommentoimaan postauksiasi. Parhaimmillaan löydät ehkä seuraajistasi uuden ystävän tai puolison, kun olet rohkeasti oma itsesi.

Myös yritystili voi olla rohkeasti persoonallinen! Älä pelkää asiakkaiden reaktioita, vaan säväytä kuvilla, teksteillä ja mielipiteillä!

6. HYMIÖT INSTAGRAMIN KUVATEKSTISSÄ

Instagramin kuvatekstiä ei kokonaisuudessaan kannata korvata pelkillä hymiöillä, mutta niitä voi käyttää tekstissä useaan eri tarkoitukseen

 • Hymiöt kuvaavat tunnetiloja usein tekstiä paremmin.
 • Niillä voi piristää tekstiä. Psst… Vähemmän on kuitenkin enemmän.
 • Hymiöt toimivat loistavasti luettelomerkkeinä.
 • Hymiöillä voit korostaa tärkeitä asioita, joiden haluat tulevan huomatuksi.
 • Huomioi kuitenkin mahdollisuus, että käyttämäsi hymiö voidaan ymmärtää väärin. Varsinkin eri ikäluokissa hymiöille on muodostunut erilaisia merkityksiä.

7. KOKEILE ERILAISIA FONTTEJA

Tiesitkö, että Instagramin kuvatekstiä voi piristää myös erillisten sovellusten kautta saatavilla erikoisfonteilla? Maksuttomia fonttisovelluksia löydät puhelimesi sovelluskaupasta käyttämällä esimerkiksi hakusanaa ”font”.

Muista kuitenkin kohtuus myös erilaisten fonttien käytössä. Ne ovat kiva tapa korostaa osioita tekstistä tai parantaa tekstin silmäiltävyyttä. Koko kuvatekstiä emme kuitenkaan suosittele erikoisfontilla kirjoittamaan, sillä monet fontit hankaloittavat tekstin luettavuutta. 

8. ANNA SEURAAJILLESI LISÄARVOA

Onko sinulla erityisen paljon tietämystä tai kokemusta jostain tietystä asiasta, tuotteesta tai palvelusta? Tee tuotearvosteluja, listaa hyviä ja huonoja puolia, jaa kokemuksia sekä vinkkejä. Kaiken hyödyllisen tiedon jakaminen tekee tilistäsi seuraajillesi arvokkaan ja hyödyllisen.

Sisällöntuottaja: Suosittele hyvää palvelua tai tuotetta myös ilman kaupallista yhteistyötä tai odotuksia korvauksista. Autat yrityksiä näkymään ja parhaimmillaan saat näkyvyyttä omalle sisällölle, kun yritykset jakavat sinun tuottamaa sisältöä omilla Instagram-tileillään. Molemmat voittavat ja tämä saattaa poikia myöhemmin myös kaupallisia yhteistyödiilejä yritysten kanssa.

Yrittäjä: Kerro tekstin avulla, miten ratkaiset asiakkaan ongelman. Älä keskity vain myymään tuotteita tai palveluitasi, vaan ratkaise ongelmia, kerro miksi asiakas tarvitsee sinua, tuo esiin henkilökuntasi, tuota tekstisi avulla elämyksiä. Myy mainoksissa, herätä tunteita sisällön avulla.

9. ESITÄ TOIMINTAKEHOTE (Call-To-Action)

Pyydä tykkäämään, kysymään, vastaamaan kysymykseesi tai kommentoimaan, tallentamaan, mitä vain. Jokainen reaktio, kommentti ja jako auttavat Instagram-tilisi näkyvyyden lisäämisessä, joten muista hyödyntää erilaisia toimintoja mahdollisimman monin tavoin.

Älä lannistu, jos ensimmäisiin kysymyksiin tai kehotteisiin ei reagoida. Jatka rohkeasti ja huomaat kohta, että kehotteet alkavat tuottaa tulosta. Muista kommunikoida seuraajien kanssa ja vastaa heidän kommentteihin, kiitä julkaisusi jakamisesta ja auta myös muiden tilejä kasvamaan omalla toiminnallasi!

10. JAA IDEOITA JA INSPIROI INSTAGRAMISSA

Saitko hyvä idean, josta olisi iloa muillekin? Jaa idea somessa ja inspiroi myös muita!

Hyviä ideoita, vinkkejä ja inspiraatiota sisältävät postaukset saavat usein enemmän tallennuksia ja niitä jaetaan eteenpäin.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle apua ja sait uusia ideoita kuvateksteihisi. Mikäli tekstien kirjoittaminen tuntuu äärimmäisen vaikealta, autamme mielellämme!

Tutustu meidän someassaripalveluihin tai henkilökohtaisiin valmennuksiin sisältöjen osalta. Hulvattomien ideoiden ja huikeiden tekijöiden sometoimistona vakuutamme myös sinut viestinnällämme!

Jos kuitenkin pidät sosiaalisen median sisällöntuotannosta ja haluat tuottaa somesisältöä itse, mutta kaipaat toisinaan vinkkejä sisältöjen ideointiin, tutustu Sisällöntuottajan Inspiraatiokortteihin! 49 somevinkkiä ja sisältöideaa visuaalisesti kauniissa korttipakassa auttavat ideoinnissa niin työpöydän ääressä, kuin maailmalla reissatessakin. Sisällöntuottajan Inspiraatiokorteilla on sekä Avainlippu-, että Design from Finland -merkit.

BONUSVINKKI: Käy heti lataamassa itsellesi ilmainen somekalenterimme avuksesi suunnitelmallisempaan sisällön suunnitteluun ja tuloksien seurantaan!

<3 Someassari Sini, Fano Oy

Julkaistu 8.11.2021 / Päivitetty 26.7.2022

Lue lisää tekstejämme