Töissä ja koulun penkillä

Kesän jälkeen arki alkaa ja opiskelijat haalareineen palaavat katukuvaan. Minä olen yksi näistä tulevaisuuden lupauksista, sillä jatkan opiskeluani viestintätieteiden maisteriopintojen parissa Vaasan yliopistossa. Aloitin Fanolla työskentelyn kesän aikana, ja nyt minulla on hieno mahdollisuus jatkaa taivalta urallani opintojen ohella. Näin tekee myös yhä useampi kanssaopiskelija omilla urillaan. Tästä huolimatta monet pohtivat: voiko opiskelua ja työelämää yhdistää.

Vaikka opiskeluelämä on hektistä aikaa, on työnteko mahdollista oman jaksamisen rajoissa. Monet haluavat kasvattaa omaa ansioluetteloaan myös opintojen ohella, koska useat yritykset painottavat kokemuksen tärkeyttä työpaikkailmoituksissaan. Kuitenkaan jatkuvan työhakemusten täyttämisen sijaan kannattaa etsiä ja jopa odottaa sitä itselle oikeaa työpaikkaa, mikäli se on taloudellisesti mahdollista. Minun kohdallani se kävi sattumalta, ja työpaikka löytyi silloin, kun sitä vähiten odotin.

Fanolla työskentelyn paras puoli on se, että työtä voi tehdä ihan missä ja milloin vain. Mikäli tiedän, että tehtäviä täytyy palauttaa tiettyyn aikaan tai tenttejä kasautuu kuun loppuun, voin ajoittaa työni minulle sopivaan ajankohtaan. Näin varmistan myös sen, ettei työn laatu kärsi eikä hartioillani ole liikaa painolastia. Mikäli kursseilla on rauhallisempi vaihe menossa, voin panostaa töihin ja tehdä mahdollisimman paljon etukäteen.

Työ ja opiskelun yhdistämisessä tärkeää on, että työnteko on sellaista, jonka voi sovittaa esseiden ja tenttien ohelle. Koen, että etätyöskentely on kaikista paras vaihtoehto, sillä aikaa ei välttämättä tarvitse kuluttaa eri paikoista siirtymisiin. Etätyöskentely on someassareille tuttua jo ennen koronaa, joten olemme tässä työskentelytavassa jo asiantuntijoita. Opiskelijana etätyöskentelyyn on jo tottunut, jolloin minun on helppo jatkaa myös työntekoa Fanolla omasta kodista käsin.

Koronan myötä monet opiskelijat ovat menettäneet työpaikkojaan ja yritykset ovat luopuneet opiskelijaharjoitteluista. Tämä on sääli, sillä näen opiskelijoissa mahdollisuuden. Työnantajien kannattaa tutustua korkeakoulujen tarjoamiin harjoitteluvouchereihin, jotka antavat tukea opiskelijan palkkaamiseen. Korkeakouluopinnoissa on kuitenkin mahtavaa myös se, että rakentamalla portfolion tehdyistä työnäytteistä, voi ansaita opintopisteitä. Omassa yliopistossani tämä on mahdollista ja aionkin käyttää siihen hyödykseni Fanolla tekemiäni töitä.

Mutta ovatko opiskelijat sitten muutakin kuin tulevaisuuden lupauksia? On tärkeää huomata, että opiskelijat ovat tulevaisuuden lisäksi nykyhetken osaajia, joiden taitoa ja ajanmukaisuutta kannattaa arvostaa. Olen onnekkaassa asemassa, että olen päässyt työpaikkaan, jossa opiskelijoiden arvoa kunnioitetaan ja annetaan mahdollisuus näyttää omat kykynsä. Siinä missä kokenut työntekijä antaa arvon asiantuntijuudellaan, opiskelija antaa monta uutta näkökulmaa.

Kannustan kaikkia opiskelijoita lähteä kokeilemaan siipiään myös työelämässä opintojen ohella. Ja sinulle työnantaja: anna opiskelijalle mahdollisuus!

Lue lisää tekstejämme