Fano logo

Instagram – Suomi – Instagram sanakirja

MIKÄ ON IG TAI INSTA?

Nämä molemmat on yhtäkuin Instagram. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Törmäämme todella usein siihen tosiasiaan, että monikaan ei ole tietoinen, että mitä mikäkin Instagramin yhteydessä käytetty termi tai Instagramin toiminnoista käytettävä nimitys käytännössä tarkoittaa. Käytetäänhän jo itse Instagramistakin useampaa nimitystä, niin ihmekkös tuo jos tässä termiviidakossa menee sekaisin.
Tämän postauksen tarkoituksena on ”suomentaa” teille nämä eri ominaisuudet/ ilmaisut ja luettuanne tämä postauksen loppuun, teillä on toivottavasti termit hieman paremmin hallussa.

MIKÄ ON POSTAUS? ENTÄ MIKÄ ON KARUSELLI?

Postauksella tarkoitetaan yksittäistä julkaisua Instagramiin. Se voi olla yhtälailla kuva tai video.
Karuselli- toiminto taas mahdollistaa samalla jopa kymmenen kuvan postaamisen kerralla ilman, että feediisi tulee sama määrä kuvia.
Karusellissa ne kuvat ovat yhden niin sanotun pääkuvan takana, kuvien katsojille pieni kuvake yläreunassa kertoo postauksen sisältävän useamman kuvan ja uuden kuvan saa näkyviin näyttöä pyyhkäisemällä. Karusellipostaukseen voi liittää sekä kuvia, että videoita sekaisin.

MIKÄ ON INSTAGRAM BIO?

Mikä ihmeen Bio? Bio on lyhennys sanasta biography eli elämänkerta. Samasta asiasta voidaan käyttää myös nimitystä profiiliteksti. Joka tapauksessa Instagram Bio löytyy oman Instagram-tilisi profiilista, siihen on mahdollisuus kirjoittaa 150 merkin mittainen esittely tilistäsi.
Tämä merkkimäärä kannattaakin käyttää tarkasti hyväkseen, koska uudet seuraajat näkevät yleensä ensimmäisenä profiilisi. Bioon on mahdollista liittää myös yksi linkki esimerkiksi yrityksesi kotisivuille.

Vinkki: Jos käyttäjänimesi on jo yrityksesi nimi, niin sitä ei enää toistamiseen kannata kirjoittaa Nimi- kohtaan, vaan hyödyntää kyseinen kohta kertomalla, vaikka yrityksesi toimialasta.

MIKÄ ON INSTAGRAM FEED?

Feedi, fiidi, syöte.
Instagram Feed on nimitys sille näkymälle, jossa näkyvät julkaisemasi kuvat ja videot. Feedi määrittää yhdellä vilkaisulla tilin visuaalisen identiteetin ja se vilkaisu monesti ratkaisee esimerkiksi sen, että jääkö joku seuraamaan sinua.
Monet pitävät yhtenäisestä feedistä eli siitä, että kuvat ovat esimerkiksi saman tyylisiä, samaan aihealueeseen liittyviä, muokkauksissa on käytetty samaa filtteriä tai, että feedi on selkeästi suunniteltu ja visuaalisesti näyttävä.

MIKÄ ON INSTAGRAM STORY?

Story, stoori tai vain suomalaisittain tarina.
Tarina voi olla kuva- tai videomuodossa. Se on seuraajiesi katsottavissa 24h ajan, jonka jälkeen se katoaa automaattisesti. Tarinoiden koostamisessa on vain taivas rajana. Tarinoihin pystyt lisäämään hashtageja, sijainnin, gif-animaatioita, emojeja sekä musiikkia. Tarinoissasi voi olla äänet tai voit kertoa asiasi tekstimuodossa.
Yhden tarinan pituus on maksimissaan 15sekunttia, mutta esimerkiksi pidempikin videopätkä tarinoissa toimii, Instagram vaan pätkii sen automaattisesti useampaan 15sekunnin pätkään.

MITÄ ON KOHOKOHDAT? INSTAGRAM TARINAN KOHOKOHTA?

Kun Tarina-kohdassa kerroimme, että tarinat katoavat 24h kuluessa, niin poikkeuksena siihen on se, että teet haluamistasi tarinoista kohokohdan omaan profiiliisi. Nämä kohokohdat näkyvät Instagram biosi alaosassa ja ovat katsottavissa niin kauan kunnes poistat ne.
Yhteen kohokohtaan voit lisätä maksimissaan 100 kuvaa tai videota. Kohokohtien määrää sen sijaan ei ole rajoitettu.

MIKÄ ON INSTAGRAM REELS? MIKÄ ON KELA?

Reelsit on Instagramin uusimpia ominaisuuksia. Ne mahdollistavat erilaisten, pienemmistä pätkistä koostettujen ja erilaisilla tehosteilla höystettyjen, maksimissaan minuutin pituisten videoiden tekemisen. Reelsin kohdalla voit valita, tuleeko se näkymään myös feediisi vai pelkästään Reels- osioon.
Näiden videoiden tekeminen on todella hauskaa, mutta vaatii alkuun pientä harjoittelua. Kokeile rohkeasti! Nämä nimittäin tavoittavat ainakin toistaiseksi paljon yleisöä myös seuraajiesi ulkopuolelta.

MIKÄ ON IGTV?

IGTV on Instagramin kehittämä erillinen sovellus, jota pystyy käyttämään myös Instagramin kautta. IGTV mahdollistaa jopa tunnin mittaisten pystysuuntaisten videoiden jakamisen seuraajillesi.

MIKÄ ON INSTAGRAM LIVE?

Se on suora lähetys Instagramissa. Kestoltaan Live- lähetys voi olla jopa neljä tuntia. Lisäksi lähetykseen on mahdollista kutsua myös muita esiintyjiä, maksimissaan yhdessä lähetyksessä voi olla neljä esiintyjää. Instagram Liveä on myös katsojien mahdollista kommentoida kesken lähetyksen ja näin käydä reaaliaikaista keskustelua lähetyksen vetäjän/ vetäjien kanssa.

MIKÄ ON INSTAGRAM DIRECT?

Se on Instagramin oma viestintäominaisuus, jonka kautta voit viestitellä yksityisesti jonkun tietyn henkilön kanssa tai perustaa ryhmiä. Instagram Directin kautta voit jakaa yksityisesti kuvia, videoita tai pelkkää tekstiä. Kuvia lähettäessä on mahdollisuutena valita, että näkyvätkö ne vastaanottajalle kerran, pystyykö vastaanottaja katsomaan kuvan toistamiseen vai säilyykö se osana keskustelua.

Haluatko saada lisää vinkkejä, julkaisuideoita tai inspiraatiota? Seuraa meitä Instagramissa! Löydät tilimme tunnuksella @fano.oy tai suoraan täältä.  

Mikäli tarvitset henkilökohtaista tai pienen ryhmän somekoulutusta, sisältöideoita tai someassarin avuksesi, tutustu palveluihimme ja ota pian yhteyttä, autamme mielellämme!

Lue lisää tekstejämme