Fano logo

Fanon tarina

Minulla on ilo kertoa, että tämä mitä nyt näet, on osa minun unelmaani. – Mira

Unelma yrittäjyydestä

Oletko kuullut lapsesta, joka haaveili yrittäjyydestä? Lapsesta, joka haaveili tarinoiden kertomisesta ja tunnelman luomisesta. Pienestä tytöstä, jonka unelmana oli rakentaa jotain omaa, jossa yhdistyisi kaikki hänen intohimonsa.

Fanon toimitusjohtaja, Mira, oli se lapsi. Unelmat yrittäjyydestä syntyivät jo varhain. Ajan myötä niistä tuli totta. Fano on Miran unelma.

Lista erilaisista Miran mielessä suunnitelluista yrityksistä on loputon, samoin kuin hänen intohimonsa erilaisiin brändeihin, yritystarinoihin ja erityisesti ihmisiin yritysten takana. 

 

Maksaako siitä joku?

Koulussa äidinkielen tunnit olivat Miran lemppareita ja hän edelleen rakastaa kirjoittamista sekä tarinankerrontaa. Opintopolku vei Miran Vaasaan media-assistentin alalle. Tuolloin valokuvaajan tai journalismin ura kiinnosti, mutta ne eivät täysin olleet sitä, mitä Mira halusi tehdä.

Miran työuraan on sittemmin mahtunut ravintola-alaa, tapahtumien järjestämistä, henkilöstövuokrausta sekä monenlaisia myyntitöitä. Jo tuolloin Mira ymmärsi, mikä potentiaali sosiaalisella medialla oli markkinoinnin näkökulmasta, mutta yritykset eivät itse sitä juurikaan hyödyntäneet.

Mira muisti aina unelmansa yrittäjyydestä. Mielessä alkoi kypsyä idea somemarkkinointiin liittyvästä firmasta, mutta rohkeus puuttui. Maksaisiko siitä työstä joku?

Sininen post-it-lappu

Lopulta kaikki yhdistyi yhdeksi unelmaksi: kirjoittaminen, visuaalisuus, some ja tarinat.

Rohkeutta somemarkkinointiyrityksen perustamiseen Mira sai yrityskumppaniltaan, jonka kanssa laskettiin, ettei somemarkkinointi vaatisi alkuun käytännössä muuta kuin tietokoneen. Sitten se oli menoa! Heinäkuussa 2019 Mira sai kumppaniltaan viestin, jossa oli kuva sinisestä post-it-lapusta. Lappuun oli kirjoitettu firman y-tunnus.

”Vau! Nyt mä oon yrittäjä!”

Yrityskumppani on sittemmin jättäytynyt toiminnasta pois ja Mirasta tuli yksinyrittäjä.

On unelmani saada tehdä juuri tätä, jokapäiväistä työtä yritysten menestyksen eteen. Yhdessä.” – Mira

Ano Oy

Nimeä yrityksellä ei vielä ollut, mutta töitä paiskittiin jo kovaa vauhtia. Toistaiseksi anonyymi yritys kulki asiakirjoissa nimellä Ano Oy. Yritykselle esimerkiksi valmisteltiin tänä päivänäkin käytössä olevat sopimuspohjat.

Sitten sattuma puuttui peliin. Sormi lipsahti tietokoneen näppäimistöllä satunnaiseen näppäimeen ja Anon eteen ilmestyi kirjain. Ruudulle oli ilmestynyt sana Fano.

Siinäs puuhastelet

Syyskuussa 2019 lähti matkaan Fanon ensimmäinen lasku. Ensimmäiset asiakkaat löytyivät hyvän verkostoitumisen ansiosta.

Vuosi 2020 alkoi lupaavasti, mutta juuri Miran jäätyä täyspäiväiseksi yrittäjäksi pandemia alkoi ja se säikäytti. Kävi kuitenkin niin, että Fanoa maailman tilanne ei hidastanut – päinvastoin.

Yhä useammat yritykset havahtuivat siihen, että somea täytyy hyödyntää, koska kukaan ei päässyt poistumaan kotoaan. Fano ja Mira oli onneksi paikalla auttamassa kaikkia alkuun somemarkkinoinnin kanssa!

Mira sai yrittäjyyteen paljon tukea, mutta kukaan ei kuitenkaan täysin tuntunut tietävän, mitä Mira oikeastaan tekee. ”Siinäs puuhastelet” oli kysyjien vastaus, kun Mira kertoi Fanosta. Epäusko vaihtui ihmetykseksi, kun Fano jatkoi kasvuaan ja Mira palkkasi ensimmäiset työntekijät.

Nykyhetki ja tulevaisuus

Ainuttakaan työpaikkailmoitusta Mira ei ole koskaan julkaissut, mutta työntekijöitä on silti riittänyt. Samaten myös asiakkaita. Kodin nojatuoli vaihtui kunnollisiin toimistotiloihin, jotka nykyään löytyvät Seinäjoelta Piirin alueelta.

Tänä päivänä alkuperäisestä somemarkkinoinnista on laajennettu kokonaisvaltaiseen osaamiseen: monikanavaista markkinointia, kirjoituspalveluita, viestintää, valokuvaamista sekä graafista suunnittelua.

Vuodesta 2019 Fano on kasvanut, muuttunut ja oppinut paljon. Kommentit kuten ”tosi monet ovat kuulleet teistä” ja ”harvoin kukaan jää niin positiivisesti mieleen, mutta Fano jäi!” ovat arvokkaita ja kertovat siitä, kuinka hyvää työtä Mira on unelmansa parissa tehnyt.

Tulevaisuudessa Mira haluaa entisestään panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin ja Fanon kasvattamiseen. Tulevaisuudessa Fanon palveluita parannetaan ja laajennetaan ja Fano Shopin tuotteita löytyy toivottavasti myös Suomen rajojen ulkopuolelta.

Ideoita putkahtelee Miran mieleen jatkuvasti ja nähtäväksi jää, mitä kaikkea niistä lopulta tulevaisuudessa syntyykään. Tähän mennessä pieni yritys on uhmannut todennäköisyyksiä, lähtenyt rohkeasti kohti haasteita ja selviytynyt voittajana.